Недјеља , 14. април 2024.

Свијет

03.03.2024

Time15:41:00

ШВАЈЦАРЦИ ПОДРЖАЛИ 13. ПЕНЗИЈУ

ЦИРИХ, 3. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Швајцарска је на референдуму подржала исплату 13. пензије, пошто је забринутост око трошкова живота надмашила сумње Владе у њену доступност, показују прелиминарне пројекције мреже СРФ.

ЦИРИХ, 3. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Швајцарска је на референдуму подржала исплату 13. пензије, пошто је забринутост око трошкова живота надмашила сумње Владе у њену доступност, показују прелиминарне пројекције мреже СРФ.Првим подаци, које је објавио СРФ, показују да је 58 одсто гласача подржало додатну пензију, односно тринаесту исплату годишње, док је 42 одсто против, што указује на јаснију побједу него што су коначне анкете сугерисале. За усвајање ове мјере, коју су промовисали Савез синдиката Швицарске и странке лијевог центра, потребна је подршка већине од 26 швајцарских кантона. "Овај корак је заиста огромна прекретница из перспективе синдиката", рекао је за СРФ Лукас Голдер из анкетне фирме "гфс.берн". Влада, пословни лобији и парламент, који тренутно нагиње десници, одбацили су приједлог као финансијски неисправан. Швајцарски бирачи су у прошлости били опрезни у погледу подршке мјерама које су сматране ризичним за пословање. Гласање о пензијама је у супротности са референдумима посљедњих деценија на којима је Швајцарска одлучно одбацила приједлоге који би скратили радну седмицу и омогућили људима више празника. Забринутост око трошкова живота је широко распрострањена. Није јасно одакле ће се финансирати 13. пензија, чија ће исплати почети 2026. године. Минимална старосна пензија у Швајцарској износи 1.225 франака /1.393 америчких долара/ мјесечно, а највећа је 2.450 франака. Швајцарци су данас, такође, гласали о подизању старосне границе за одлазак у пензију, што је глатко одбачено.

Свијет

Timeприје 2 сата

ЗАПАД ОСУДИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ

ЗАПАД ОСУДИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ

ПАРИЗ, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Француска, Велика Британија и ЕУ осудиле су ирански напад дроновима на Израел и изразиле солидарност са израелским властима...

Timeприје 2 сата

ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ КА ИЗРАЕЛУ

ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ КА ИЗРАЕЛУ

ТЕХЕРАН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Иран је испалио први талас балистичких ракета ка Израелу, изјавио је неименовани извор иранској државној телевизији.

Timeприје 2 сата

ИДФ ГАЂАО ПОЛОЖАЈЕ ХЕЗБОЛАХА

ИДФ ГАЂАО ПОЛОЖАЈЕ ХЕЗБОЛАХА

ТЕЛ АВИВ, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Одбрамбене снаге Израела /ИДФ/ саопштиле су да је извршен напад на положаје Хезболаха у Либану.

Timeприје 2 сата

ЛАНСИРАН И ТРЕЋИ ТАЛАС ДРОНОВА

ЛАНСИРАН И ТРЕЋИ ТАЛАС ДРОНОВА

ТЕХЕРАН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Иранска војска лансирала је и трећи талас дронова ка Израелу, извијестили су локални медији.

Timeприје 2 сата

"ЕЈ-БИ-СИ ЊУЗ": ЛАНСИРАНО ИЗМЕЂУ 400 И 500 ДРОНОВА

"ЕЈ-БИ-СИ ЊУЗ": ЛАНСИРАНО ИЗМЕЂУ 400 И 500 ДРОНОВА

ВАШИНГТОН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Ирански напад на Израел укључује 400 до 500 беспилотних летјелица, лансираних првенствено са иранске територије, пренос...

Timeприје 2 сата

ИРАК И ЛИБАН ЗАТВОРИЛИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР

ИРАК И ЛИБАН ЗАТВОРИЛИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР

БАГДАД, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Ирак и Либан затворили су ваздушни простор усљед очекиваног напада иранских дронова на Израел, саопштиле су ирачке и либан...

Погледај све

Copyright © 2023 Novinska agencija Republike Srpske - Srna. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica se ne smije prenositi bez dozvole i bez navođenja izvora.