Недјеља , 14. април 2024.

Свијет

04.03.2024

Time16:02:00

ГРЧКА ИМАЛА НАЈТОПЛИЈУ ЗИМУ ИКАДА

АТИНА, 4. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Према подацима које су анализирали грчки научници, ова зима била је најтоплија икада забиљежена у Грчкој, што угрожава одрживост усјева и изазива страх од још једног љета са разорним пожарима.

АТИНА, 4. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Према подацима које су анализирали грчки научници, ова зима била је најтоплија икада забиљежена у Грчкој, што угрожава одрживост усјева и изазива страх од још једног љета са разорним пожарима.Национална опсерваторија Атине саоштила је да је од децембра до фебруара, просјечна највиша температура износила 11,3 степена Целзијусова, што је 1,8 степени изнад просјечних највиших вриједности у периоду од 1960. до 2024. године. Ово је била најтоплија зима од када је 1936. године започето биљежење података. Шест најблажих зима у Грчкој икада регистовано је у претходних десет година. "Температура је била изнад нормалне током већине дана, са само малим интервалима хладног времена. Ово је нова реалност и морамо је схватити озбиљно. Климатске промјене су несумњиво ту", рекао је Ројтерсу Константинос Лагувардос, директор истраживања у Националној опсерваторији. Подаци изазивају забринутост у Грчкој, која је једна од најугроженијих земаља у Европи. У овој земљи је прошлог љета у пожарима погинуло најмање 20 људи, а током јесени су рекордно обилне кише уништавале домове, стоку и усјеве. Ове зиме на скијалиштима у Грчкој падало је мање снијега него иначе. Топло вријеме може бити неповољна вијест и за пољопривреднике, чији усјеви, укључујући чувене грчке маслине, имају користи од хладних зима и сезоне цвјетања у прољеће.

Свијет

Timeприје 2 сата

ЗАПАД ОСУДИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ

ЗАПАД ОСУДИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ

ПАРИЗ, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Француска, Велика Британија и ЕУ осудиле су ирански напад дроновима на Израел и изразиле солидарност са израелским властима...

Timeприје 2 сата

ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ КА ИЗРАЕЛУ

ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ КА ИЗРАЕЛУ

ТЕХЕРАН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Иран је испалио први талас балистичких ракета ка Израелу, изјавио је неименовани извор иранској државној телевизији.

Timeприје 2 сата

ИДФ ГАЂАО ПОЛОЖАЈЕ ХЕЗБОЛАХА

ИДФ ГАЂАО ПОЛОЖАЈЕ ХЕЗБОЛАХА

ТЕЛ АВИВ, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Одбрамбене снаге Израела /ИДФ/ саопштиле су да је извршен напад на положаје Хезболаха у Либану.

Timeприје 2 сата

ЛАНСИРАН И ТРЕЋИ ТАЛАС ДРОНОВА

ЛАНСИРАН И ТРЕЋИ ТАЛАС ДРОНОВА

ТЕХЕРАН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Иранска војска лансирала је и трећи талас дронова ка Израелу, извијестили су локални медији.

Timeприје 2 сата

"ЕЈ-БИ-СИ ЊУЗ": ЛАНСИРАНО ИЗМЕЂУ 400 И 500 ДРОНОВА

"ЕЈ-БИ-СИ ЊУЗ": ЛАНСИРАНО ИЗМЕЂУ 400 И 500 ДРОНОВА

ВАШИНГТОН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Ирански напад на Израел укључује 400 до 500 беспилотних летјелица, лансираних првенствено са иранске територије, пренос...

Timeприје 2 сата

ИРАК И ЛИБАН ЗАТВОРИЛИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР

ИРАК И ЛИБАН ЗАТВОРИЛИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР

БАГДАД, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Ирак и Либан затворили су ваздушни простор усљед очекиваног напада иранских дронова на Израел, саопштиле су ирачке и либан...

Погледај све

Copyright © 2023 Novinska agencija Republike Srpske - Srna. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica se ne smije prenositi bez dozvole i bez navođenja izvora.