Недјеља , 14. април 2024.

Свијет

07.12.2023

Time15:51:00

МУЛТИЛАТЕРАЛНИ ТРГОВИНСКИ СИСТЕМ У ЗАЈЕДНИЧКОМ ИНТЕРЕСУ

БРИСЕЛ, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - ЕУ и Кина дијеле интерес за ефикасан мултилатерални трговински систем заснован на правилима, опремљен да одговори на кључне изазове данашњице, саопштио је Европски савјет након 24. самита ЕУ и Кине одржаном данас у Пекингу.

БРИСЕЛ, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - ЕУ и Кина дијеле интерес за ефикасан мултилатерални трговински систем заснован на правилима, опремљен да одговори на кључне изазове данашњице, саопштио је Европски савјет након 24. самита ЕУ и Кине одржаном данас у Пекингу.Предсједник Кине Си Ђинпинг и кинески премијер Ли Ђанг састали су се данас у Пекингу са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом и предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен. У саопштењу се наводи да је Самит био прилика да се ЕУ ангажује са Кином након периода интензивираних билатералних контаката и дијалога. Организовању Самита претходили су посјете и дијалози на високом нивоу о стратешким и спољнополитичким питањима, људским правима трговини, економији, клими и екологији, као и о дигиталним питањима. Самит је показао посвећеност ЕУ раду са Кином и нагласио потребу за конкретним напретком у дискусијама двије стране. Мишел је изјавио да је важан однос ЕУ и Кине, али да трговински и економски односи двије стране треба да буду више уравнотежени, реципрочни и обострано корисни. "Наставићемо да радимо на једнаким приликама за наше компаније. Данас треба да буде остварен први корак. Рачунамо на Кину, као сталног члана Савјета безбједности УН, да заштити Повељу УН и суверенитет и територијални интегритет свих земаља. Наставићемо да сарађујемо са Кином на основу транспарентности, предвидивости и реципрочности", рекао је Мишел. Фон дер Лајенова је истакла да је однос са Кином комплексан и да постоји одговорност да се учини да тај однос буде ефикасан. "Сагласили смо се да је у заједничком интересу да имамо уравнотежене трговинске односе и треба да се суочимо са изазовима у свијету у којем су све веће геополитичке подјеле", навела је Фон дер Лајенова и нагласила да треба "сви да раде" како би зауставили руску специјалну војну операцију у Украјини. Стране су се данас сагласиле и у вези са важношћу да се осигура заштита цивила на Блиском истоку, да се побољша тешка ситуација у Гази и да се спроведе Резолуција 2712 Савјета безбједности УН. ЕУ и Кина потврдиле су приврженост рјешењу са двије државе када се ради о израелско-палестинском питању. ЕУ је истакла да очекује од Кине да предузме конкретне кораке ка побољшању приступа тржишту за извознике из ЕУ, као и окружења за европске улагаче. Европски званичници нагласили су заједничку одговорност у осигуравању транспарентног и конкурентног окружења у пољу дигиталне економије. Лидери обје стране поздравили су трајну сарадњу на питањима климатских промјена и екологије. Међу другим темама Самита разговарало се и о одрживости дуговања, безбједности хране, здравству и спремности на пандемије, биоразноликости, води, управљању океанима, загађености пластиком и сјечи шума. ЕУ је изразила забринутост због ситуације у вези са људским правима у Кини. Европски лидери потврдили су приврженост политици "једне Кине" и нагласили да су забринути због повећаних тензија у Тајванском мореузу.

Свијет

Timeприје 2 сата

ЗАПАД ОСУДИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ

ЗАПАД ОСУДИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ

ПАРИЗ, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Француска, Велика Британија и ЕУ осудиле су ирански напад дроновима на Израел и изразиле солидарност са израелским властима...

Timeприје 2 сата

ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ КА ИЗРАЕЛУ

ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ КА ИЗРАЕЛУ

ТЕХЕРАН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Иран је испалио први талас балистичких ракета ка Израелу, изјавио је неименовани извор иранској државној телевизији.

Timeприје 2 сата

ИДФ ГАЂАО ПОЛОЖАЈЕ ХЕЗБОЛАХА

ИДФ ГАЂАО ПОЛОЖАЈЕ ХЕЗБОЛАХА

ТЕЛ АВИВ, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Одбрамбене снаге Израела /ИДФ/ саопштиле су да је извршен напад на положаје Хезболаха у Либану.

Timeприје 2 сата

ЛАНСИРАН И ТРЕЋИ ТАЛАС ДРОНОВА

ЛАНСИРАН И ТРЕЋИ ТАЛАС ДРОНОВА

ТЕХЕРАН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Иранска војска лансирала је и трећи талас дронова ка Израелу, извијестили су локални медији.

Timeприје 3 сата

"ЕЈ-БИ-СИ ЊУЗ": ЛАНСИРАНО ИЗМЕЂУ 400 И 500 ДРОНОВА

"ЕЈ-БИ-СИ ЊУЗ": ЛАНСИРАНО ИЗМЕЂУ 400 И 500 ДРОНОВА

ВАШИНГТОН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Ирански напад на Израел укључује 400 до 500 беспилотних летјелица, лансираних првенствено са иранске територије, пренос...

Timeприје 3 сата

ИРАК И ЛИБАН ЗАТВОРИЛИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР

ИРАК И ЛИБАН ЗАТВОРИЛИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР

БАГДАД, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Ирак и Либан затворили су ваздушни простор усљед очекиваног напада иранских дронова на Израел, саопштиле су ирачке и либан...

Погледај све

Copyright © 2023 Novinska agencija Republike Srpske - Srna. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica se ne smije prenositi bez dozvole i bez navođenja izvora.