Недјеља , 14. април 2024.

Свијет

04.03.2024

Time11:59:00

ИНУИТСКЕ ЖЕНЕ ТРАЖЕ ОДШТЕТУ ЗБОГ ПРИСИЛНЕ КОНТРОЛЕ РАЂАЊА

КОПЕНХАГЕН, 4. МАРТА /СРНА/ - Група од 143 жене из домородачког племена Инуити са Гренланда тужила је Данску због присилне контроле рађања шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека и захтијева одштету у износу од готово 6,3 милиона долара, јавили су дански медији.

КОПЕНХАГЕН, 4. МАРТА /СРНА/ - Група од 143 жене из домородачког племена Инуити са Гренланда тужила је Данску због присилне контроле рађања шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека и захтијева одштету у износу од готово 6,3 милиона долара, јавили су дански медији.У саопштењу жена наводи се да су данске здравствене власти нарушиле њихова људска права када су им унутар материца поставили уређај против зачећа. Поједине жене, од којих су многе у то вријеме биле тинејџерке, нису биле свјесне дешавања нити су биле сагласне са интервенцијом. Наводна сврха поступка је било ограничење природног раста становништва на Гренланду, пренио је АП. Број становника на Гренланду у то вријеме је убрзано растао због бољих услова живота и здравствене заштите. Мала направа у облику слова "т" од пластике и бакра убацивана је у материце жена и дјевојака, чиме је спречавана оплодња јајника. Данске власти наводе да је до 4.500 жена и дјевојака имало импланте између шездесетих и средине седамдесетих година прошлог вијека. Током септембра 2022. године, власти Данске и Гренланда покренуле су истрагу о овом програму и исход истраге требао би бити објављен наредне године. Међутим, адвокат оштећених жена Мадс Праминг наводи да оне неће да чекају до тада и да је једина опција да путем суда добију правду. Гренланд је дио Данске и био је колонија монархије до 1953. године када је постао провинција. Током 1979. године острво је добило аутономију, а 30 година касније и самоуправу, али је Данска и даље задржала контролу над спољнополитичким и одбрамбеним питањима.

Свијет

Timeприје 1 сат

ЗАПАД ОСУДИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ

ЗАПАД ОСУДИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ

ПАРИЗ, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Француска, Велика Британија и ЕУ осудиле су ирански напад дроновима на Израел и изразиле солидарност са израелским властима...

Timeприје 1 сат

ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ КА ИЗРАЕЛУ

ИРАН ИСПАЛИО БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ КА ИЗРАЕЛУ

ТЕХЕРАН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Иран је испалио први талас балистичких ракета ка Израелу, изјавио је неименовани извор иранској државној телевизији.

Timeприје 1 сат

ИДФ ГАЂАО ПОЛОЖАЈЕ ХЕЗБОЛАХА

ИДФ ГАЂАО ПОЛОЖАЈЕ ХЕЗБОЛАХА

ТЕЛ АВИВ, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Одбрамбене снаге Израела /ИДФ/ саопштиле су да је извршен напад на положаје Хезболаха у Либану.

Timeприје 1 сат

ЛАНСИРАН И ТРЕЋИ ТАЛАС ДРОНОВА

ЛАНСИРАН И ТРЕЋИ ТАЛАС ДРОНОВА

ТЕХЕРАН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Иранска војска лансирала је и трећи талас дронова ка Израелу, извијестили су локални медији.

Timeприје 1 сат

"ЕЈ-БИ-СИ ЊУЗ": ЛАНСИРАНО ИЗМЕЂУ 400 И 500 ДРОНОВА

"ЕЈ-БИ-СИ ЊУЗ": ЛАНСИРАНО ИЗМЕЂУ 400 И 500 ДРОНОВА

ВАШИНГТОН, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Ирански напад на Израел укључује 400 до 500 беспилотних летјелица, лансираних првенствено са иранске територије, пренос...

Timeприје 1 сат

ИРАК И ЛИБАН ЗАТВОРИЛИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР

ИРАК И ЛИБАН ЗАТВОРИЛИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР

БАГДАД, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Ирак и Либан затворили су ваздушни простор усљед очекиваног напада иранских дронова на Израел, саопштиле су ирачке и либан...

Погледај све

Copyright © 2023 Novinska agencija Republike Srpske - Srna. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica se ne smije prenositi bez dozvole i bez navođenja izvora.